Unge frykter å bli etterlatt i utlandet

Antallet unge som ber om hjelp fordi de frykter en utenlandsreise, har økt med nesten 80 prosent.

Publisert: 24. april 2025, Sist oppdatert: 24. april 2025

– Konsekvensene av å bli etterlatt i utlandet kan være fatale. Derfor betyr det mye at flere unge tar kontakt for å få hjelp, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Illustrasjonsbilde av en samtale på skole

IMDis mangfoldsrådgivere er til stede på skoler over hele landet for å lytte, støtte og hjelpe elever som opplever negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Bildet er en illustrasjon, og viser ikke en reell situasjon.

Skal være lavterskel 

IMDis mangfoldsrådgivere er utplassert ved utvalgte skoler i hele landet, hvor de hjelper elever som utsettes for negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. I fjor handlet 106 av sakene deres om frykt for ufrivillig utenlandsopphold - en økning på 77 prosent fra året før.  

– Økningen kan skyldes at flere står i fare for å bli etterlatt i utlandet, men det kan også skyldes at flere kjenner til at det finnes hjelp og våger å be om det, sier Rieber-Mohn.

Store konsekvenser 

Unge som tvinges til utenlandsreiser, utsettes blant annet for tvangsekteskap og æresrelatert vold. Det har også vært tilfeller der ungdom blir utsatt for konverteringsterapi eller sendt til disiplineringsinstitusjon. 

– Årsakene til at foreldre sender barna sine på slike reiser, er ofte sammensatte og kan handle om å gjenopprette ære eller være et ønske om å disiplinere et barn som har havnet i et kriminelt miljø. En slik reise kan gi alvorlige og langvarige konsekvenser for ungdommene, forklarer Libe Rieber-Mohn. 

Kom tidlig 

Til mangfoldsrådgiverne har det vært en nedgang i saker der unge har blitt etterlatt i utlandet, på 30 prosent: Fra 37 saker i 2023 til 26 saker i 2024. Men i sakene der det har gått så langt, er det i større grad andre hjelpetjenester, som spesialutsendinger i utlandet, som er involvert. Spesialutsendingene hadde 203 slike saker i 2024. 

– Det er langt mer krevende å hjelpe unge som allerede befinner seg i utlandet, enn å gripe inn før reisen skjer. Min oppfordring er klar: Ta kontakt tidlig – enten du er bekymret for deg selv eller noen andre. For det er hjelp å få, sier Libe Rieber-Mohn. 

Les rapporten

Årsrapport 2024 De særskilte tjenestene mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold